Öğretmenlerin Tüm Branşlarda Maaş Karşılığı Dersleri Haftalık 15 Saate Eşitlenmesi İçin Dilekçeleri Başbakanlık’a Gönderdik
Türk Eğitim-Sen olarak eğitimin ve eğitim çalışanlarının problemlerinin çözülmesi, yapılan haksızlıkların, ayrımcılıkların ortadan kaldırılması, alınacak hakların alınması ve eğitim çalışanlarının; özlük, mali, sosyal ve demokratik haklarının iyileştirilmesi için Sendikamızın kurulduğu 1992 yılından bu yana mücadele yürütmekteyiz. Daha iyi bir eğitim verilebilmesi, çocuklarımızın yarınlara daha iyi hazırlanması, eğitimdeki yarışta Ülkemizin dünyada ilk sıralara, lider duruma yükselmesi millet olarak, eğitimciler olarak hepimizin ortak düşüncesi ve arzusudur.
Eğitimde, milli ve uluslararası hedeflerin yakalanması da elbette eğitime ve eğitimciye verilen değer ve önemle orantılıdır. Eğitimin ve eğitim çalışanlarının bütün problemlerini çözmek için verdiğimiz mücadeleye 25 Nisan 2017 tarihinden bu yana başlattığımız yeni bir dilekçe kampanyası ile devam ettik. Dilekçede özetle, bütün öğretmenlerin maaş karşılığı okutacağı derslerin haftalık 15 saate eşitlenmesini istiyoruz. Haftalık 30 saat derse giren okul öncesi öğretmenleri ve sınıf öğretmenleri 12 saat, genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri 15 saat, atölye ve laboratuvar öğretmenleri de 10 saat ücret alabilmektedirler. Bu branşlar dışındaki öğretmenler ise haftada 30 saat derse girdiklerinde ortalama 18 saat ek ders ücreti almaktadırlar. Aynı görevin yapılmasına rağmen ortaya çıkan bu eşitsizlik, aylık ve yıllık olarak hesaplandığında ise çok daha büyük eşitliksizliklere ve adaletsizlikler sebep olmaktadır.
19. Milli Eğitim Şurasında; bu eşitsizliğin ortadan kaldırılması amacıyla ve Türk Eğitim-Sen’in teklifi üzerine “Branş ve sınıf öğretmenlerinin aylık karşılığı girmek zorunda oldukları haftalık ders saatinin 15 ders saati olarak eşitlenmesi için yasal düzenleme yapılmalıdır.” şeklinde karar alınmıştır.
Aynı görevi yapan biz öğretmenlerin, alanlarının farklı olmasından dolayı aylık karşılığı girmek zorunda olunan haftalık ders saatleri ve buna istinaden ek ders ücretleri arasındaki bu farklılık adalet ve hakkaniyete uygun değildir. Söz konusu bu hüküm Anayasamızca koruma altına alınan “eşitlik ilkesine” de aykırıdır.
Tüm öğretmenlerin bu maaş karşılığı ek ders adaletsizliği probleminin, 19. Milli Eğitim Şurası kararları da dikkate alınarak, haftalık 15 saat olarak eşitlenmesi için Gaziantep’te üyelerimizden ve eğitim çalışanı arkadaşlarımızdan topladığımız dilekçeleri Başbakanlık’a gönderiyoruz. Türk Eğitim-Sen olarak bu dilekçe kampanyasını tüm Türkiye’de başlattık. Her İlde ve Şubelerimizde toplanan on binlerce dilekçe bugünlerde her ilden ayrı ayrı Başbakanlık’a gönderilmektedir.
Eğitim çalışanlarının problemleri acilen ve derhal çözülmelidir.
Unutulmasın ki eğitimden tasarruf olmaz. Eğitimden tasarruf yapan Ülkemizin geleceğinden tasarruf yapar.
Kamuoyuna saygılarımla…
Bekir AVAN
Şube Başkanı
101 views