tesgaziantep logo
Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şubesi Resmi Sitesi

ÖĞRETMENE ŞİDDETE HAYIR!

ÖĞRETMENE ŞİDDETE HAYIR!
tesakademi

Öğretmene ve okul ortamına yönelik saldırılar devam etmektedir. Son yıllarda artarak devam eden saldırılarda; bazen sınıf basarak öğretmen darp edilmekte, bazen ise okul basılarak okulda bulunan yönetici, öğretmen ve öğrencilerin can güvenliği tehdit edilmektedir. Eğitim çalışanlarına şiddet haberlerinin maalesef sonu gelmemektedir. Bu şiddet olaylarında yaralanmalar olduğu gibi üzülerek söylelim ki ölümle sonuçlanan olaylarda yaşanmıştır. 2012 yılında Rabia Sevilay Durukan, 2014 yılında Mehmet Aktaş ve 2017 yılında da Ayhan Kökmen hayatlarının en verimli döneminde öğrencilerinden, ailelerinden, sevdiklerinden koparıldı.

Gaziantep’te 3 Ekim 2019 Perşembe günü Şehitkamil, Sebiha Rıfat Kaleoğlu Ortaokulu müdürüne yönelik saldırıdan bir hafta sonra okul ortamına yönelik yeni bir saldırı gerçekleşmiştir.

10.10.2019 tarihinde Mavikent Anadolu Lisesi öğrencisi Fevzi A. okul müdürü Ercan BAHADIR’a okul bahçesinde bıçakla saldırıda bulunmuştur. 9. Sınıf öğrencisi Fevzi A. yanında taşıdığı ve gizlediği bıçakla okul müdürümüz Ercan Bahadır’ı saldırı esnasında kolundan yaralamıştır. Öğrenci saldırılarını 15 dakika süresince okul içerisine girerek devam etmiştir. Öğrenci, kendisini engellemek isteyenleri ise bıçakla tehdit etmiştir. Öğrenci Fevzi A’nın bıçaklı saldırısı sonrasında babası okula gelmiş, o da okul içerisine girmiş ve oğlu Fevzi A.’ya engel olmak yerine okul çalışanlarını tehdit etmiştir. Saldırıda sol kolundan bıçak darbesiyle yaralanan okul müdürü Ercan Bahadır, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine kaldırılmış ve sol koluna dikiş atılmış ve tedavisi devam etmektedir.

Aldığımız bilgilere göre, bıçakla okul müdürü Ercan Bahadır’ı yaralayan Fevzi A. bir gün öncesinde (09/10/2019) ders esnasında öğretmenine saldırmış ve sınıftaki öğrenciler ve olaydan haberdar olan okulun diğer öğretmenleri tarafından güçlükle sakinleştirilmiştir. Okulda yaşanan bu olaylar üzerine öğrencinin bu durumuyla ilgili okuldan bir grup öğretmen öğrencinin velisini evinde ziyaret ederek durum hakkında veliyle görüşme yaparak veliyi bilgilendirmişlerdir. Bu görüşmelerde öğrenci velisi sorumluluğu okul personelinde aramıştır. Öğrencinin babası oğlu Fevzi A.’yı uyarmak yerine öğrencinin davranışlarının daha da olumsuz olmasına sebep olacak türden tavırlar sergilemiştir. Mavikent Anadolu Lisesi’nin jandarma bölgesi olması nedeniyle jandarma olaylara müdahale etmiş ve okulla ilgili güvenlik tedbirleri o günden bu yana daha da arttırılmıştır.

Mavikent Anadolu Lisesi’nde yaşanan bu bıçaklama olayında okul öğrencisinin bıçakla okula kadar gelip, okul müdürünü kolundan bıçaklaması, sonrasında babasının da Fevzi A.’yı engellemeyip okul çalışanlarını tehdit etmesi hem üzücü, hem de düşündürücüdür. Yaşanan bu olay, bir disiplin olayından öte, adli ve kriminal bir vakadır. Dolayısıyla yetkililerin bu olayı kriminal olarak değerlendirmesi ve incelemesi gerekmektedir.

Ülke genelinde eğitim çalışanları her yıl fiziksel, sözlü ve psikolojik şiddete uğramaktadır. Yaşanan bu şiddet olaylarının birçoğu basına yansımamakta ve kamuoyunun haberi olmamaktadır. Alınan mevcut tedbirlerle okul ortamına yönelik şiddet her şeye rağmen engellenememektedir. Öğretmenlerin ve genel olarak eğitim çalışanlarının değersizleştirilmesi, hakir görülmesi, horlanması, öğretmenlik mesleğinin küçümsenmesi, itibarsızlaştırılması yaşanan bu olaylara zemin hazırlamaktadır.

 Eğitim çalışanlarının itibarını arttırıcı, öğretmenlik mesleğini toplumda daha değerli hale getirecek uygulamalar bir an önce hayata geçirilmelidir. Bu anlamda öğretmenlik meslek kanunu derhal çıkarılmalı ve öğretmenlik mesleğinin önemi yasal statüye kavuşturulmalıdır.

Eğitimcilere yönelik şiddeti önlemek için kanuni düzenlemeler yapılmalıdır. Eğitim çalışanları ve eğitim ortamıyla ilgili koruma ve güvenlik tedbirleri arttırılmalıdır. Bu tedbirler arttırılırken önleyici ve çevresel tedbirler mutlaka alınmalı ve arttırılmalıdır. Şiddet toplumsal bazda ele alınıp hayatın her alanında şiddetin sebepleri ortaya çıkarılmalıdır. Şiddeti önlemede sadece olaylar üzerinden değerlendirme yapılıp, pansuman tedbirlerle çözüm üretilmeye çalışılmaktadır. Buradan çağrıda bulunuyoruz; şiddeti önlemede şiddetin sebepleri ortaya çıkarılıp, sebepler ortadan kaldırılarak çözüm üretilmelidir. Toplumda şiddetin sebepleri sağlıklı bir şekilde ortaya konulmadan şiddet olaylarının önlenemeyeceği bilinmelidir.

Eğitim çalışanları şiddete uğramadan, hiçbir olumsuzluk yaşanmadan harekete geçilmeli ve tedbir alınmalıdır. Bu konuda Ülkemizi yöneten her kademede herkese görev düşmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına sahip çıkmalıdır.

Bir daha yaşanmaması temennisiyle, Mavikent Anadolu Lisesi müdürümüz Ercan Bahadır’a ve okuldaki tüm eğitim çalışanlarına geçmiş olsun diyor ve yetkilileri göreve davet ediyoruz. Mavikent Anadolu Lisesinde yaşanan bu olayın Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şubesi olarak takipçisi olduğumuzu da buradan bildiriyoruz.

Kamuoyuna saygılarımızla.

Bekir AVAN

Şube Başkanı

 

 

 

1 views

tesakademi
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ