NİTELİKLİ OKUL UYGULAMASI TAM BİR FİYASKO
Nitelikli Okulları Hazırlayanlar Özel Okullardan Ne Kadar Komisyon Aldı?
Gaziantep’teki okullara baktığımızda 7 tane Anadolu lisesi nitelikli okul olurken, 6 tane İmam Hatip Lisesi çok da başarılı ve nitelikli olmadığı halde nitelikli okul yapılmıştır.
Şahinbey’deki Gülşen Batar Anadolu Lisesi, İ.M.K.B Anadolu Lisesi ve Mustafa Gürbüz Necat Bayel Anadolu Lise’lerinin nitelikli okul yapılması Gaziantep il Merkezindeki öğrenci ve okul dağılımı için olumlu olmuştur. Ancak Şehitkamil’deki Fitnat Nuri Tekerekoğlu Anadolu Lisesi ve Hatice Lütfü Akcan Anadolu Liselerinin nitelikli okul yapılmaması yanlış olmuştur.
Meslek Liseleri genel olarak nitelikli okul yapılmış gibi gösterilse de gerçek böyle değildir. Meslek Liselerinin 1 veya 2 sınıfı yani sınırlı sayıdaki bölümü nitelikli 0kullar arasına girmiştir.
Gaziantep’te 7 tane Anadolu Lisesi Nitelikli okul yapılırken buna karşılık 6 tane de İmam Hatip Lisesinin nitelikli okul yapılması tamamen dayatmadır. Nitelikli okul yapılan Anadolu Liseleri zaten başarılı okullardı. Ancak İmam Hatip Liseleri için aynı şeyi söyleyemeyiz. Burada bir zorlama var. Başarılı öğrenciler gitmek istemese bile İmama Hatip Liselerine zorlanmıştır. Bu zorlama karşısında çocukları nitelikli okullara (Fen, Sosyal Bilimler Liseleri ve Anadolu Liseleri) yerleşemeyen vatandaşlara İmam Hatip Liseleri dayatılmış durumdadır. İmam Hatip Liselerine çocuklarını göndermeyenler ise özel okullara zorla yönlendirilmektedir.
Gaziantep’te ve her ilde başarılı olduğu halde nitelikli okullar arasında mevcut Anadolu Liselerinin sayısının azaltılması bu sonuca hizmet edecektir. Burada maksatlı davranılmış ve dayatma yapılmıştır.
MEB’e sormak gerekir. Bu nitelikli okulları hazırlayanlar özel okullardan ne kadar komisyon aldılar?
Böyle diyoruz, çünkü özel okullar burs vererek alabildikleri başarılı öğrencileri bu yeni sistemle beleşe alacaklar artık.
Yine Gaziantep’te Şahinbey ve Şehitkamil İlçeleri dışındaki ilçelerde nitelikli okullar arasında Anadolu Lisesi yoktur. Bu son derece yanlış olmuştur.
Yeni Sınav Sisteminde ağırlıklı standart puan hesaplanırken, ağırlık kat sayıları Türkçe Matematik ve Fen Bilimleri 4 iken T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin ve İngilizcenin katsayısı1 olmuştur. Burada sosyal bilimler ve İngilizce için katsayının yükselmesi gerekmektedir. Sosyal Bilimlere öğrenci alınması ve sosyal bilimlere gidecek öğrenciler için bu uygulama yanlıştır.
Gaziantep ve Türkiye genelinde nitelikli okullar arasından Anadolu Liseleri adeta elenmiştir. 33 ilimizde hiç Anadolu Lisesi yoktur. Gaziantep’in Şahinbey ve Şehitkamil ilçeleri dışında Anadolu Liselerinin olmayışı çok büyük bir eksikliktir. İlçelerdeki ve 33 İldeki çocuklar nitelikli Anadolu Liselerine yerleşmek için yarışacaklardır. Bu durum eğitimde pansiyon sorunu ve birçok yeni sorun ortaya çıkaracaktır.
Nitelikli okullara çocuklarını gönderemeyen vatandaşlarımızın çocukları yarın ortada kalacaktır. Yaşanacak infial şimdiden görünmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı bu yanlış uygulamadan derhal vazgeçmeli veya nitelikli okullar içinde Anadolu Liselerinin sayısı derhal yeteri kadar arttırılmalıdır. Herkes mahalle okuluna çocuklarını gönderecek sloganıyla gelinen nokta maalesef çocuklarımızın geleceğine çelme takma noktasına gelmiştir. Yol yakınken yanlıştan vazgeçilip hataları hala telafi imkanı vardır.
Milli Eğitim Bakanlığı nitelikli okullar arasından Anadolu Liselerinin sayısını azaltarak çocuklarımızın geleceğinden tasarruf etmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı nitelikli okullar arasına niteliği olmasa da İmam Hatip Liselerini dayatmıştır.
Unutulmasın ki, eğitimden yapılan tasarruf Ülkemizin geleceğinden yapılan tasarruf olur.
Bekir AVAN
Türk Eğitim-Sen
Gaziantep Şube Başkanı
393 views