MEB’den, Usta Öğreticiler hakkında görüş yazısı
Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü 10/02/2011 tarihli, 689 sayılı ve “Mesleki uygulamalar” konulu yazıları ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerinde usta öğretici olarak görev yapmış olanların, bu çalışmalarının Çıraklık Eğitiminde bir meslek dalında denklik yoluyla ustalık belgesi almak için değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini açıkladı.
Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğünün 10/02/2011 tarihli, 689 sayılı ve “Mesleki uygulamalar” konulu yazılarında; “Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerinde usta öğretici olarak görev yapmış olanların, bu çalışmalarının Çıraklık Eğitiminde bir meslek dalında denklik yoluyla ustalık belgesi almak için değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hakkında yazı ve ekleri incelenmiştir.
Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 242. Maddesinin birinci fıkrasında; “Çıraklık eğitimi dışında; Bakanlığın izni ile açılan kurslardan alınan belgeler, fiili askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgeler, hizmet belgesi veya bunun yerine geçen belgeler ile yurt dışından alınan belgeler, çıraklık ve kalfalık döneminde görülen teorik ve pratik eğitime denklikleri açısından değerlendirilir.” denilmektedir.
Buna göre, halk eğitim merkezlerinde usta öğretici olarak görev yapanlar, fiilen girdikleri ders saatlerini belgelendirmeleri halinde 8 saatlik verdiği eğitim 1 gün çalışma olarak kabul edilecektir. Buna göre yaptıkları çalışmaları Hizmet Belgelendirme Formu’nda belirterek halk eğitim merkezi müdürüne onaylatmaları halinde, bu çalışma sürelerinin 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki uygun bir meslek dalında kalfalık, ustalık belgesi verilmesinde değerlendirilmesi gerekmektedir.” açıklamasında bulundu.
Mehmet KANDEMİR/memurlar.net
6.933 views