Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Cayma Hakkı Dilekçesi
15 Nisan 2017 itibariyle kamu çalışanlarının maaşlarından Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanuna göre %3’lük kesinti yapılmaya başlanmıştır. Öncelikle kamu çalışanlarının maaşlarından isteği dışında yapılan bu kesinti doğru değildir. Her ne kadar kesinti, yapıldıktan iki ay içinde cayma hakkı verilse de sistem başlangıçta zorlamayla başlamaktadır.
25/08/2016 tarihli ve 29812 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6740 Sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 1. maddesiyle 28/3/2001 tarih ve 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununa eklenen maddede “Çalışan katkı payı, çalışanın 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesi çerçevesinde belirlenen prime esas kazancının yüzde üçüne karşılık gelen tutardır. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yüzde bire kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu tutar, en geç çalışanın ücretinin ödeme gününü takip eden iş günü, bu Kanun hükümleri uyarınca işveren tarafından şirkete aktarılır. İşveren bu madde uyarınca katkı payını zamanında şirkete aktarmaz veya geç aktarırsa çalışanın 5 inci maddedeki hesaplama yöntemi uyarınca varsa birikiminde oluşan parasal kaybından sorumludur. Çalışan, otomatik katılıma ilişkin emeklilik sözleşmesinde belirlenen tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işverenden talep edebilir.
Çalışan, emeklilik planına dâhil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi müteakip iki ay içinde sözleşmeden cayabilir. Cayma hâlinde, ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte on iş günü içinde çalışana iade edilir. Şirket, cayma süresince ödenen katkı paylarının değer kaybetmemesini sağlayacak şekilde fon yönetiminden sorumludur. Cayma hakkını kullanmayan çalışan Müsteşarlıkça belirlenen hâllerde katkı payı ödemesine ara verilmesini talep edebilir.” denilmektedir.
Yine aynı maddede “… Emeklilik hakkının kullanılması hâlinde, hesabında bulunan birikimi en az on yıllık, yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde beşi karşılığı ek Devlet katkısı ödemesi yapılır. … Bu madde kapsamında sunulan emeklilik planları kapsamında şirketlerce 7 nci madde uyarınca fon işletim gideri kesintisi dışında başka bir kesinti yapılamaz.” denilmektedir.
BES, MEMURLARA 15 NİSAN 2017’DE ZORUNLU OLMAYA BAŞLADI
Bu hükümlere göre; Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kırk beş yaşını doldurmamış olan memurlar; Milli Eğitim Müdürlüklerinin Müsteşarlıkça uygun görülen şirketlerden birinin bu Kanun hükmüne göre düzenlenen emeklilik sözleşmesi kapsamında sunacağı emeklilik planına Nisan 2017’de otomatik olarak dahil edilecektir.
NE KADAR KATKI PAYI ÖDENECEK?
Bireysel emeklilik kanununa göre, 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesi çerçevesinde belirlenen sisteme katılacak memurlar, prime esas kazancının %3’üne karşılık gelen tutar oranında maaşından kesinti yapılacak.
CAYMA NASIL VE NE ZAMAN KULLANILABİLİR?
Otomatik katılımın yapılmasının ardından bu durum, memura posta veya e-postayla bildirilecektir. Bu bildirimin hemen akabinde de emeklilik planına dahil edilen memurlar, iki ay içinde sözleşmeden cayma hakkını kullanabilecektir.
Cayma talebi, memur tarafından posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla ilgili emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre görev yapılan kuruma/okul müdürlüğüne veya şirkete bildirilecektir.
Cayma bildiriminin ulaşmasını müteakip on iş günü içinde de ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte memura iade edilecektir.
Cayma hakkını kullanmayan memur, Hazine Müsteşarlığınca belirlenen hallerde katkı payı ödemesine sadece ara verilmesini talep edebilir.
BES’ten caymak için okul müdürlüğüne veya kesinti yapılan Emeklilik şirketine dilekçe verilerek cayılabilir.
Her iki dilekçeyi aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Şayet Ziraat Emeklilik A.Ş’ye kesintiniz yapılmış ise aşağıdaki linke tıklayarak işleminizi yapabilirsiniz.
https://besonline.ziraatemeklilik.com.tr/main/p/Login.aspx
Okul Müdürlüğü ve Emeklilik A.Ş Dilekçeleri İçin TIKLAYINIZ
133 views