TÜRK EĞİTİM-SEN`DEN EYLEM KARARI
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, sendikamız aldığı eylem kararları ile ilgili basın açıklamasıdır.
GENEL BAŞKAN: “NÖBET GÖREVİ İLE İLGİLİ 4 AYRI EYLEM KARARI ALDIK.”
Nöbet görevleri ne yazık ki suiistimale açıktır, bu görevi yerine getiren öğretmenlere angarya işler yüklenmektedir, hatta MEB nöbetçi öğretmenleri insan haklarına aykırı bir şekilde öğle arası vermeden çalıştırabilmektedir.
Nöbet görevi hak ve hukuk gözetilmeden yapıldığında öğretmenleri huzursuz kılmakta, çalışma barışını bozmakta, moral ve motivasyonu düşürmektedir. Öğretmenlerimizin nöbet görevlerine ilişkin ciddi şikâyetleri söz konusudur, çok da haklıdırlar. Dolayısıyla MEB’in yasaları dikkate almadan öğretmenlere yüklediği tüm angarya işleri ve hak gasplarını topyekün reddediyoruz.
Sendikamız bu doğrultuda okul nöbetleri ilgili 4 ayrı eylem kararı almıştır. Peki bu eylem kararları nelerdir?
Türk Eğitim-Sen’in ilk eylem kararı, tam gün eğitim yapılan okullarda öğretmenlere nöbetçi olduğu günlerde tam gün nöbet görevi verilmesine dairdir. Zira nöbetçi öğretmenlerimiz öğle arası verilmemesi nedeniyle beslenme, dinlenme, ibadet gibi en temel ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır.
Ülkemizin taraf olduğu, imzasının bulunduğu uluslararası sözleşmelere, Anayasamıza ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na aykırı olan bu durumun, insani hiçbir yönü de yoktur. Düşünsenize öğretmen robot mu sabahtan akşama kadar ara vermeden çalışsın? Böyle bir nöbet görevinden nasıl bir verim sağlanabilir, başarı beklenebilir? Öğretmen ara vermeden çalışırken işine nasıl motive olacaktır? Okulun düzeninden sorumlu olan, eğitim ve yönetim işlerinin yürütülmesine katkı sağlayan, okuldaki eksiklikleri tespit eden, gerekli kontrolleri yapan nöbetçi öğretmenleri öğle aralarında bile soluksuz çalıştıran anlayışı kabul etmemiz mümkün değildir. Sendikamız nöbet tutan öğretmenlerin öğle aralarında çalıştırılması ile ilgili Türkiye genelinde dilekçe kampanyası da başlatmıştır. Dilekçe kampanyasını yeterli görmeyen sendikamız, nöbetçi öğretmenlerin öğle aralarında çalışmamasına ilişkin eylem kararı almıştır.
Öte yandan taşımalı eğitim kapsamında eğitim veren okullarda nöbetçi öğretmenlere aracın plakasını, sürücüsünü ve aracı kontrol etme, öğrencileri indirme bindirme, servis gelene kadar öğrencilerin başında bekleme gibi görevler verilmektedir. Oysa tüm bu görevler nöbetçi öğretmenler ile ilgili yönetmelik hükümleri arasında bulunmamaktadır. Ayrıca bu görevler, yönetmelikte belirtilen nöbet görevinin başlama ve bitiş saatlerinin dışına çıkmaktadır.
Bu nedenle Türk Eğitim-Sen; 2017-2018 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar angarya yasağına aykırı şekilde nöbetçi öğretmenin görevleri arasında sayılmayan ve nöbet süresi içinde yer almayan görevleri yerine getirmemelerine karar vermiştir.
Öğretmenlerin mesai saatleri ders süreleri ile sınırlıdır. Ders saatleri dışında öğretmenlere yapılan görevlendirmelerin gönüllük esasına bağlı yapılması gerekmektedir. Buna rağmen çeşitli kurs, seminer, hizmet içi eğitim faaliyetleri ya da projeler kapsamında öğretmenler ders saatleri dışında ve gönüllülük esasına dayanmadan zorunlu tutulmakta, bu çalışmalar karşılığında herhangi bir ücret ödemesi de yapılmamaktadır. Dolayısıyla sendikamız, yine 2017-2018 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar öğretmenlerin istekleri dışında ders saatleri dışında verilen görevleri yerine getirmemelerine karar vermiştir.
Bilindiği gibi nöbet görev verilen müdür yardımcıları ile öğretmenlere, haftada 3 saati geçmemek üzere ek ders ücreti ödenmektedir. Ancak haftada birden fazla nöbet görevi verilen öğretmenlerimize bu görev fiilen yerine getirilmesine rağmen, haftada bir günden fazla nöbet ücreti ödenememektedir.
Oysa Anayasası’nın 18. maddesinde “Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır” denilmektedir. Dolayısıyla MEB’in bu tavrı angarya yasağını delmek anlamına gelmektedir. Anayasayı bile çiğnemekte beis görmeyenler hangi amaca hizmet etmektedir? Bu uygulamalar öğretmenlerin huzurlu çalışmasının önüne engeller koymaktan, MEB’i ise yıpratmaktan başka neye yarar?
Sendikamızın son eylem kararı da buna yöneliktir. Türk Eğitim-Sen olarak, 2017-2018 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar öğretmenlere haftada birden fazla nöbet görevi verilmesi halinde bu görevi yerine getirmemelerine dair karar alınmıştır.
Tüm üyelerimiz sendikamızın aldığı bu kararları ilgi tutarak, eylem yapabilecektir. Sendikamızın hazırladığı dilekçeleri okul müdürlüklerine sunacak olan üyelerimize her türlü desteği vereceğiz. Şayet öğretmenler birlik olup, Türk Eğitim-Sen’in eylem kararlarına destek verirse, kar tanesi kartopuna dönecek, sesimiz çok güçlü çıkacak ve eylemimiz etkili olacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
İligi kararlar için tıklayınız
Ek1
Ek2
Ek3
Ek4
İligi dilekçeler için tıklayınız
Ek1
Ek2
Ek3
Ek4
144 views